Tjejsnack - Självkänsla VS Självförtroende

Kategori: Tjejsnack
-----
 
 Vad är skillnaden på Självkänsla och Självförtroende ?
Kan det ena existera utan det andre ?
Hur är din självkänsla och ditt självförtroende ?
 
 
Detta är ett litet arbete jag gjorde för en tid sen när jag fick till uppgift att beskriva skillnaden på självförtroende och självkänsla... Vill dela detta  för jag tycker dels att det är väldigt intressant ämne och så sjukt nyttigt för människan  att ha kännedom om de skillnaderna,  inte just  hur jag ser på det , men att du kanske kan reflektera själv över dessa skillnader och även ställa dig själv frågan  vilken av de du har mest utav!
Hur påverkar det ena det andra i ditt liv ?

Lever du med bra självförtroende men blir ändå detta helt knäckt när du inte presterar bra eller när känner dig ovärdig när samhället inte accepterar tex ditt utseende som är en central del om vi pratar om självförtroende! 
För att bygga bättre självkänsla och stärka sitt självförtroende behöver man ju först ha kännedom om skillnaderna..
 
Jag tror på att människan behöver ständigt checka sig själv var man står i relation till sig själv, det är verkligen den viktigaste och längsta relationen vi någonsin kommer att ha, det förstod jag i mycket tidig ålder, dels tror jag att den egna relationen till mig själv har räddat mig själv under så många olika tider ur mitt egna liv ,  Så varför inte försöka ha den sundaste relationen med sig själv så att världen utanför aldrig riktigt kan dra mattan under dina fötter ? ! 
Den dagen man tappar trådet med sig själv är dagen jag tror att man ger makten till någon annan att styra våra hela  känslovärld... Och vi vet att våra känslor är det som styr oss, om vi inte är där och vårdar och påverkar de under rätt tid så är vi så mycket mer sårbara för världen därute!
 
Här nedan är iaf min syn på självkänsla och självförtroende
som jag skrev för ca 1år sen!
 ----------
Självkänsla är det grundläggande jag:et , det är tankarna om oss själva och hur vi ser på oss själva bortom vad världen utanför ser på oss, hög självkänsla innebär att du är väl medveten om ditt eget värde och den hotas inte av negativa kommentarer eller dålig prestation, du ser och du värdesätter det viktigaste, det som är det grundläggande Jag:et ., du har stor förmåga till att klara olika motgångar, en bra självkänsla är en förutsättning att utnyttja sina talanger och förmågor till fullo och tillåta sig själv blomma ut alla nyanser som man bär inom sig själv. Hög självkänsla tillåter dig att vara "fullständiga DU" och tillåter sig inte själv känna dig mindre värd eller underlägsen jämfört med andra.

Självförtroende däremot är det som matar våra ego, självförtroende har med prestation att göra, man kan ha bra självförtroende om man är begåvad inom ett eller flera område, duktig idrottare, duktig elev, framgångsrik m.m. , självförtroende är beroende av bekräftelse!
Har du tex bra självförtroende vad gäller ditt utseende så kan det dels bero på andra som har bekräftat ditt utseende och du får ut något av att se ut på viss sätt, det har gett dig fördelar och därmed har bekräftelsen ökat ditt självförtroende .. 
Självförtroende är bra men är sällan något värt om det inte landar i en god självkänsla och självkännedom. Självförtroende förlitar sig mycket på andras omdöme om ens prestation och förmåga, självförtroende får man när andra bekräftar vad vi gör bra och eller hur bra vi ser ut enligt viss grupp av människor,, det negativa med endast självförtroende är att dagen då ingen bekräftar våra talanger längre eller våra skönhet börjar vi ifrågasätta oss själva, ja, förutsatt vi inte har ett grundat mark att att landa på som består utav självkänsla och  självkännedom om oss själva.

Du kommer ständigt att vara i behov av andras bekräftelse av din existent om du enbart lever på ditt självförtroende . Självförtroende är inget negativt i sig även om det kan låta så i min direkta beskrivning , självförtroende är faktiskt det som motivera oss till att bli bättre på det vi gör och sätter krav på oss, det finns ingenting som är negativt med ritkigt bra självförtroende,  men det kan tyvärr bli till något negativt när vi enbart tror att vi duger när vi gör bra ifrån oss eller ständigt gör oss fina för andra att bekräfta.
Vi behöver först landa i att vi duger och är älskvärda  trots våran brister, först då är självförtroendet något riktigt bra.

Så jag skulle rekommendera att man startar med självkännedom först och främst , lära känna personen du ser i spegeln varje dag, möt dig själv djupare än det du ser...  under den processen möter man sig själv  på en mycket djupare nivå , man möter det vackra och det fula och det starka och det svaga i oss själva, skapar en relation till alla våra olika färger, vi kanske till och med upptäcker många sidor/nyanser som vi vill  justerar om vi har förmåga att förändra/justera för att bli ännu bättre version av oss själva , det resulterar i att vi kommdr att älska oss själva så som vi älskar våra allra käraste , , , och med detta kommer det per automatik en självkännedom om oss själva, man landar i en självkänsla och ett självförtroende som är svårslaget!

Självkänsla är alltså resultatet av ha landat i någon slags  självtilit till sig själv , att acceptera sig själv precis för den vi är bortom allt annat som vi identifierar oss med .. Självkänslan  är det som håller oss trygga och påminner oss om våran rot och vad vi är värda när vi börjar tveka på oss själva. Självmedkänsla handlar om att man ska vara mån om sig själv, det handlar om att inte döma ut sig själv så hårt när man inte lever upp till de förväntningar man har på sig själv, att acceptera sig själv i motgångar och inte bara när man är på topp. Det handlar om att vara empatisk mot sig själv, tex hur vi bemöter våran partner eller bästa vänner och våra egna barn när de drabbas av problem eller motgångar, vi lyfter det de är bra på och vi är omsorgsfulla när vi bemöter deras osäkerhet , vi bör använda oss av samma metod när vi själva inte är på topp, när vi känner oss osäkra och möter olika motgångar och tvekar på vilka vi är och våra egna värde .

Min egen självkänsla har alltid varit ganska god men har ökat med min ålder och stärks vid olika tider av mitt liv. , jag har alltid varit medveten om mitt värde, var jag landar inom mig som person, min livsmaterial (ryggsäck) har hjälpt mig till att stärka min egna självkänsla när jag stundvis genom livet börjat tveka på vem jag är, Jag vet med mig idag att utan en bra självkänsla hade mitt liv tagit mycket annorlunda vändning, jag hade tagit beslut som skulle ha grundat sig i tillfälliga  bekräftelse och behov av att tillhöra något som kunde fylla mitt tomrum då jag levde med stort tomrum   och ifrågasättande om min plats i denna värld..  Jag hade varit perfekt offer för att drabbas av osunda tankar och skadliga situationer och relationer om jag inte landade I något väldigt tryggt inom mig själv.. Jag vet att det handlade om att jag var så oerhört  mån om mig själv,  rädd om mitt hjärta , medveten om mitt värde, älskade mig själv när ingen annan hade förmåga att göra det... Jag är så enormt  tacksam över den tidiga relationen jag skapade till mig själv och hur vitkigt det var för mig ... 
 
 
Jag har varit i ständig gränsland, jag har flörtat med riskerna men kännedom om att jag var värd så myket mer och att jag var rädd om mig själv gjorde det lättare för mig att ge mig själv den kärleken och omtanken jag behövde när jag svälte ifrån det . Jag en sådan förmåga att kunna påminna mig om mitt eget värde trots misslyckande i skola och familjrelationer och svåra livssituationer och ibland ganska så dåligt självförtroende vad gäller prestation i livet .

Jag hade ett större självförtroende  för jag blev ständigt bekräftad på så många sätt  för min prestation i olika former.. Jag tävlade i dans och blev ständigt hyllad, jag kände mig som en stjärna när jag stod på scen och folk såg upp till en,  jag var duktig fri idrotttjej ( i tidig ålder) Jag tävlade länge i pingis och var duktig på det  , jag var duktig i brottning och många bekräftade min styrka,, och den styrkan använde jag när någon försökte bråka med mig och då fick man konstigt nog "recept" , jag hade massa vänner och var populär tidigt för jag kom och tog min plats  , jag hade folk som såg det som en "grej" att vara min vän när man var liten , jag blev bekräftad för så mycket när jag tänker tillbaka på hela mitt liv, både bra och mycket dåliga saker fick jag bekräftelse för..
 
 jag blev bekräftad för mitt utseende  och fick  ssenare till och med betalt för  att bara  stå och se bra ut, allt detta byggde självklart  upp enormt självförtroende och ett stort ego, när "hela världen " dyrkar dig på ytliga saker , Då är det lätt att inte vårda sitt egna jag:et för att man är upptagen med att mata det ytliga, också därför är jag extra glad och stolt över mig själv över hur tidigt jag insåg att jag behövde något annat än mitt stora ego som världen fyllde mig med , jag ska inte förneka att jag fortfarande lever på egot jag fylldes med genom åren och som människor fortfarande fyller mig med, jag har inga problem med det, men jag gör ingen big deal  av det heller, jag älskar bara tanken på att inte Vilken männisia som helst har makten över att ta ifrån mig det jag landar i..nämligen nämligen att jag är helt jävla underbar precis som jag är, med och utan mina brister så är jag unik och alla som skapar en relation med mig har tur att få ta del av mig, precis som jag har tur att få möta unika och riktigt fina själar ... För jag VET att jag är en av de One Of Fucking kind, och jag ser inte vem som skulle lyckas printa in annat i mig som skulle påverka mig så mycket att jag skulle börja ifrågasätta min plats på piedestalen 😄.. !
 
Jaaja , lite självgodhet är faktiskt förlåtligt och nästan oundvikligt om man är så medveten om att man är unik av sitt slag, det gäller att jobba på det, jag är inte alltid bra på att vara ödmjuk i min kärlek, precis som jag höjer de som är mitt folk, precis med samma ögon kommer jag att se mig själv! :) 
 
Tillbaka till självkänsla, Jag tror starkt på att våra självkänsla spela så stor roll i hur och var vi hamnar i livet som tex  vilka relationer vi tillåter oss leva med..  Allt från familjerelationer,  till vänskapsrelationer och kärleksrelationer,  vilka krav vi har i dessa relationer och vad vi har för förväntningar och vad vi accepterar i alla dessa viktiga relationer... 
 
Hur ser du på självförtroende och självkänsla? 
Och är det så avgörande i våra olika  val i livet som jag tror ?  
 
 
1 kommentar