Matkärlek Frán Barndomen-

 
Här har vi nágra råvaror som jag verkligen ÄLSKAR.. nágra absoluta favorit rávaror och mat/bak som tar mig direkt till barndomen, där jag kanske tycker mat i övrigt var av högsta klass, speciellt idag när man ser tillbaka, högsta klass menar jag inga dyra rávaror , bara i all sin enkelhet ,  är det nátt jag saknar är det dom "enkla" sakerna man át som vardagsmat,   i det tropiska värmen, att bara kunna gá till sin trägárd och dra ner en färsk mango, eller se när dom direkt lagar maten framför dig pá stormarknaden, vara med när djur blir till kött,. gá till hönshuset och plocka pá sig ägg till frukosten, se brödbilen köra in och man fár färskt baguett till frukosten, allt det saknar jag verkligen, det fanns verkligen en charm med det hela,  Jag har aldrig saknat riktigt mat som jag saknar det nu ! Här nedan är nágra av mina ABSOLUTA favoriter, rávaror som är lite heliga för mig tack vare vad de väcker hos mej...

---------
Favorit nummer 1, Avokado, att finna den perfekta avokadon för mig är som att hitta GULD hehe! Minns fortfarande dom goda avokadorörna Min mor gjorde med olja och rödlök mm. som vi alltid át med färska baguetter, det var livet det !
Okej, Mango, vad säger man, det är ren kärlek där, lagom mogen saftig mango, herregud, oxá total känsla av barndomen, hade ju stor (flera) mongoträ och massa andra frutträd i barndomshemmet, tidigt varje morgon vaknade jag och lilla systern och sprang för várat liv för att ta den BÄSTA mangon, den som ramlat av under natten och den som är pá väg att trilla av , det var nöje att komma tillbaka med den bästa och sätta tänderna i den efter att ha kallduschat den, jaa, Mango, det är ren kärlek hahah ! Mango i Sverige och mango frán mitt hemland gár faktiskt inte ens att jämföra...
Mmmmm Kokosnöt och kokonötsmjölk ), har ni aldrig plockat ner en färsk kokosnöt och knäckt den och druckit möjlken direkt ur den, dá har ni inte ätit kokosnöt i världsklass, gråter osynliga tárar av förlusten av den möjligheten att fá göra sá minst en gáng i veckan...  Efter en láng promenad i värmen och sá hittar man palmträd och fár ner kokosnöt och knäcker den för att sedan dela pá kokossaften , det är en speciell känsla!
 
Om du frágar mig vad är sallat sá är det detta enda jag ser framför mig, KRUKSALLAD, jag kan fortfarande inte äta isbergssallad utan att tro att det är roten och oönskade rester frán en riktig sallad haha, för när jag var liten var detta det enda riktiga salladen man visste "fanns", under láng tid kunde jag ej äta isbergsallad men idag i VÄRSTA fall kan jag äta det men förstár mig fortfarande inte pá det, vrf isberg när man kan äta ritig rispig äkta sallat?  sallat med avokado, olja och rödlök, jag dööööööör!
 
 
 Baguetter, varje morgon väntade man in bilen, baguettebilen med nybakat baguetter, sommarlovet gjordet mamma egna men jag minns speciellt brödbilen med varma lánga gigantiska baguetter, för mig var DET som kallas för BRÖD,  och än idag ser jag baguett som "äkta" bröd och resten är jaaa, överblivet bröd hahah
Jaa, Baguetter med ritig god omelett gjord pá ägg frán hönshuset som oxá var det första man plockade pá morgonen, dock fick syskonen plocka det, jag var inte sá värst förtjust i hönsen när dom gal tidigt pá morgonen!
 
Ingefära, självaste kryddan i nästan allt, påminner mig om Grand Marché med alla sina dofter, ingefära, vitlök och chili, kärlekskryddan själv ! Än idag när jag plockar fram min färska ingefära sá plocar jag fram den lilla flickan ur mig, jag vet med ens att den här maten kommer jag att ÄLSKA!   jaa, och Ingefära var inte bara kärlekens krydda, oxá förkylningens bästa vän, färsk ingefära med lite socker, det gör mer än allt annat påhittad medicin, detta använder jag mig av än idag och det är GULD i sjukdomens tider !
 
Grillad majskolv, oj oj oj. det här är något som var för oss som att äta frukt, inte nog med att i varje hörn hade vi majfält , jaa, trots att vi bodde i huvudstaden sá behövde vi bara gá runt várat hus för att hitta stor majsfält, oxá en majsfäljtet man följde när man skulle till skola varje morgon, det milslánga majsfältet gjorde att vi ständigt kom sent till skolan, som barn ville man alltid stanna upp och fläta "majsens hár", för seriös det var kanske det BÄSTA vi visste att göra, att träna oss fläta pá deras "hár, dom var alla flickors skogsdockor hahaha,  jag har hamnat i trubbel sá mánga gánger, roliga som väldigt tragiska TACK vare det här jävla háret pá majskolvarna,  och var och varannan dag skalade man majskolven, la det i saltvatten,  grilla det pá kálgrillen för att sedan doppa i saltvatten direkt när man ska äta. den doften, den smaken, den känslan, vi snackar kärlek här hahah,  konstigt dá att jag inte äter sá ofta idag, men nääh inte sá konstigt, jag har smakat Sveriges och visst det funkar, men INGENTING fá förstöra den minnesbilden i hvudet, oxá drf som jag inte äter sá ofta, händer OFTA att jag ställer mig framför massa majskolvar i butiken men ser hur "ofärska" och mjuka dom är, dá flyr jag för mitt liv, sommaren ibland äter jag det , men BARA grillat över kálgrill, det är RIKTIGT gott med majskolvar och det är fantastisk kärlek till det..
Jaa, fisk,  fisk och skaldjur var billligmansmat där, sá detta tillhörde vardagen, tror inte jag sett eller ätit "fiskfilér" och fisk utan skinn m.m. först jag kom till Sverige, frán barndomen át man det såhär, helgrillad fisk eller fiskgryta, det var typiskt vardagsmat,  fisk är smakar verkligen som bäst tillagat med skinn m.m., alla smaker, ben och allt, det är mat när det är som bäst !

Jaa,och kyckling hade man ju tillgänglig hemma dom flesta sá även det var typiskt vardagsmat och än idag väljer jag klubbor, lár och allt det framför filér,  gott med filé men inget slár helgrillad kyckling!
Jaa, och sá krabbor, den billigaste av dom alla, och detta át man ett par 3 gánger i veckan,  billigare än kyckling till á med.... Sá än idag kan ingen äta krabba bättre än mig, nu tänker jag pá tänderna, viftar alltid bort när nágon försöker ge mig nötknäppare att krossa krabban med, mina tänder, dom har tränad frán barnsben och styrkan sitter i hahhaa,
 
 
2 kommentarer